19.10.15: I Sørum har bilklubben Eight Amcars Club en av verdens største samlinger av amerikanske bilklassikere. Nå har kommunen gitt klubben byggetillatelse til et bilhistorisk senter som planlegges å stå klart i 2019.
I 38 år har bilklubben Eight Amcars Club (EAC) samlet og restaurert de amerikanske bilene som tapte kampen mot Ford og GM i tiden 1946-1966: DeSoto, Frazer, Henry J, Hudson, Kaiser, Nash, Packard, Studebaker og Willys. Klubben har i dag over 300 unike biler i en samling som blir verdsatt både nasjonalt og internasjonalt. Mange av bilene kom til Norge med norske sjøfolk og hvalfangere på 50-tallet.
Nå skal denne kulturskatten få et nytt tak over hodet:
– Går alt etter planen legges grunnsteinen for det nye bilhistoriske senteret allerede i 2016, og første spadetak tas i 2018, sier en glad president i EAC, Jack Tveter og legger til:
– Nå jobber vi med finansieringen av bygget, som skal bli Nedre Romerikes største turistattraksjon.

Hjulene i gang

Stiftelsen EAC har fått med seg arkitektfirmaet Møller og landskapsarkitektene Dronninga Landskap, som har tegnet bygget og parkanlegget. Senteret skal bli et aktivt opplevelsessenter hvor de besøkende vil bevege seg blant bilene, over og under, på skattejakt etter glemte perler, minner og historier.
– Senteret skal gi et innblikk i bil- og industrihistorie i USA og Norge, kulturhistorie og samfunnskunnskap, der bilene og livet rundt dem vil stå i fokus, forteller Jack Tveter.

Gamle amerikanere i nyinnkjøpt låve

Foto: Jørgen Kirsebom
I sommer kjøpte klubben en solid låve med en grunnflate på 500 kvadratmeter på Kjernsmo i Nes kommune. Denne lagermuligheten har løst et prekært problem for EAC-klubben og stiftelsen. Mange låver som klubben har disponert i årevis, er nå i så dårlig forfatning at bilene må ut raskest mulig. Det er snakk om et hundretalls biler som nå får et nytt hjem inntil nybygget er ferdig.