Hva skjer når legendariske Tertitten har jubileum? Jo, da blir det dampende dramatikk på skinnene til den ærverdige banen. Den smale jernbanelinja som har vært med å skape utviklingen av lokalmiljøer rundt om på Romerike har dobbelt jubileum i 2016. Det er 50 år siden Tertitten som museumsjernbane ble åpnet, og det er 120 år (1896) siden strekningen Bingsfos – Bjørkelangen ble ferdig. Dette må selvfølgelig feires!
– Langs banen finnes det utallige fantastiske, spennende og ikke før fortalte historier. Blant annet kjærlighetstog, arbeidstog, skoletog, flyktninger og illeluktende spekesild. Noen av disse vil vi dra fram i lyset og la publikum få oppleve sier en entusiastisk manusforfatter og regissør Mari Mehus.
Romeriksspillene, står bak tidligere produksjoner som Arven og Skansespillet, går fra ett kulturminne til ett annet når de sommeren 2016 setter opp noe helt nytt, nemlig togteater! Det nye spillet skal være fra okkupasjonstiden, og handle om livet på og i tilknytning til Urskog-Hølandsbanen. 
Søndag 6. desember stilte Romeriksspillene med skuespillere i klær fra okkupasjonstiden, manusforfatter og regissør Mari Mehus, den nye prosjektlederen Juliane Husvik Sukkestad og tidligere prosjektleder Rita Nyborg. I tillegg var det invitert med et titalls passasjerer som har opplevd den tida da Tertitten gikk i nyttetrafikk. 
Gunvor Krogstad (t.v.) og Mari Mehus. Gunvor forteller om romantiske turer med Kjærlighetstoget (foto: Jørgen Kirsebom).
På tur opp til Fossum – museumsjernbanens endestasjon, ble det mimret om arbeidstog, skoletog og ikke minst ”Kjærlighetstoget”. Regissør Mari Mehus fattet spesielt interesse for det Gunvor Krogstad kunne fortelle om Kjærlighetstoget. 
Under krigen, var det forbudt med offentlige fester. Ungdommene samlet seg derfor på stasjonene, og søndager tok de toget til Sørumsand for å gå på kino på Festiviteten og gå i kiosken for kjøpe magasiner og ukeblader.
– Når ungdommen fikk høre at tyskerne skulle kjøre med Tertitten la de spekesild på vedovnene i vognene, slik at det ble en helt forferdelig lukt inne i vognene, forteller Åsmund Huser med et lurt smil.
Juliane Husvik Sukkestad gleder seg til å ta fatt på oppgaven som prosjektleder for togteateret.
– ”Ettersom hun har både teaterfaglig og museal bakgrunn, er hun helt perfekt for oppgaven” sier Rita Nybord begeistret, og legger til; i tillegg er hun fra Fosser, og har flyttet til Blaker – så hun er skikkelig lokal også.
Juliane forteller at hun er spesielt begeistret for denne tidsepoken, og som ansatt i Akershusmuseet, er hun godt kjent med Urskog-Hølandsbanen og betydningen av banen i regionen fra før.
Mari Mehus skriver stykket sammen med Henrik Berg Larsen. De gleder seg enormt til å få være gjøre noe helt nytt, og er godt i gang med skrivingen. Mari forteller at de allerede har fått beskjed om at det ikke går an å skrive om banen uten å fortelle om de mange og flotte kvinnene som var tilknyttet banen.
Leon Steiner er den yngste skuespilleren som er med på togturen. Han forteller at han gleder seg veldig fordi han får nye erfaringer og nye venner, –  og så er det så gøy! ”Mari og Henrik er flinke til å holde oss skjerpet, så de gjør en veldig god jobb” sier han veslevoksent.
Dette er et unikt samarbeid mellom museumsjernbanen, venneforeningen «Tertitten» og den lokale kulturorganisasjon Romeriksspillene. Dette vil gi en helt ny kulturopplevelse.
  
Har du lyst til å bli med som skuespiller eller bidra på andre måter? Ta kontakt med Juliane Husvik Sukkestad på epost: jhusvik@hotmail.com
Stykket har premiere 16. juni, med forestillinger også 17., 18. og 19. juni 2016. Billetter vil bli lagt ut for salg 1. februar 2016.