American Car Club of Norway, eller bedre kjent som AMCAR, kom nylig på besøk til Eight Amcars Club og skrev en fantastisk omtale om klubben i sitt magasin. AMCAR er amcarbilistens egen bilorganisasjon med rundt 17.000 medlemmer på landsbasis. Denne nasjonale klubben har både innflytelse og slagkraft. AMCAR gir ut et magasin som kommer i et opplag på rundt 24 000 og gis ut 10 ganger i året.

På bilde over leser Jack Tveter stolt noen høydepunkter fra artikkelen i magasinet «AMCAR er mektig imponert over det arbeidet som er nedlagt i snart 35 år. AMCAR anbefaler alle med bilinteresse til å legge turen innom Eight Amcars Club. Du vil garantert få en varm velkomst og et uforglemmelig besøk.»

”Jeg leste om dere i det siste AMCAR magasinet, mitt navn er Nils Nilsen, og jeg bor på Hønefoss. Hele mitt liv har jeg vært opptatt, besatt av Studebaker. Jeg kjørte en Champion på 60 og 70-tallet, en 4 dørs sedan. Den har jeg ennå, samt 2 stk 2-dørs hardtopp som er restaurerningsobjekter. Alle 3 er 1953 modeller, dette pluss en mengde deler ønsker jeg at dere skal ta vare på for ettertiden. Bilene har sin historie her i Norge og jeg føler på den måten jeg har utført et stykke kulturhistorie. Viktigere enn penger er at det blir tatt vare på!!”

Ifølge Jack har han fått nesten likelydene telefoner fra 6-7 personer rundt i Norge, fra Stavanger i Sørvest til Rognan i Nordland fylke.

Nash Statesman 54

Dette er en Nash Statesman 54 som vi hentet i Tønsberg som tidligere har godt som drosje i Kongsberg i mange år. «Denne skal på veien igjen», sier Jack selvsikkert (foto Jørgen Kirsebom).

«Dette er en tillitserklæring det er vanskelig å sette ord på. EAC får med dette en utfordring, vi må finne lagerplass, under tak, til nærmere 20 nye biler, samt den økonomiske biten, det koster å hente dem inn, men det har gått tidligere så vi greier det helt sikkert denne gangen også», forteller Jack med en litt fortvilet tone.

Nash Statesman 54

Dette er også en Nash Statesman 54 som er i perfekt stand og er blant de utvalgte bilene i sommerens utstilling (foto Jørgen Kirsebom)

Sukk i hjertet, men brist ikke

Det er tydelig noe som tynger han. Når jeg spør hvordan det går med planene for bilsenteret så sukker han litt oppgitt og sier at han har fått litt for mange brev og svar tilbake med beklagelser fra forskjellige offentlige organisasjoner om diverse saksbehandlingsfeil og forsinkelser på grunn av stor saksmengde. Samt utfordringer med ervervelse av nærliggende tomt som tidligere var godkjent av Statskog, men så kommer det nye folk inn med andre meninger. «Vi har holdt på med dette prosjektet i mange, mange år nå og det er ikke til å legge under en stol at det er frustrerende til tider,» sier Jack og ser litt oppgitt ut.

Men etter en kort tenkepause så ser han plutselig opp, smiler og sier «Detta må vi bare få til, for vi har nå etablert en idéell ikke-økonomisk organisasjon som skal på sikt overta eierskapet til både biler og senter.» 

Jack blir entusiastisk igjen og forteller om interessen fra den amerikanske cruiseskip-flåten som ønsker å se på mulighetene for å få amerikanske turister til Sørum for å se på den unike samlingen til EAC, som er verdens største i sitt slag.

«A little less talk and a little more action please!», Elvis Presley

For Opplev Sørum sin del så er Eight Amcars Club desidert og udiskutabelt den største turistattraksjonen vi i Sørum kan presentere internasjonalt. Dette er en samling som det ikke finnes maken til på verdens basis. Dette burde ikke bare være en liten lokal greie, ikke bare en fylkeskommunal greie, men et prosjekt av seriøs nasjonal interesse. Som utenforstående føler jeg at jeg besøker en gullgruve som veldig få vet om.

Til alle politikere, Sørum Kommune, Akershus Fylke, Riksantikvaren, Kulturdepartementet og alle som er interessert i næringsutvikling, turistnæring og ikke minst veteranbiler: Vær så snill ikke la noen meningsløse formaliteter og tolkninger sette en stopper for dette fantastiske initiativet. Hjelp oss å få bilhistorisk senter på plass. Mange av medlemmene er over 80 år og det sier seg selv at de ikke kan vente i 20 år til for å få på plass senteret. Da kan gutta like godt selge bilene, og da forsvinner de fort ut av landet. Dette er en uvurderlig samling.

Kaiser har følgende fordeling i klubben:

1950                        1 stk.

1951                        9 stk.

1952                        1 stk.

1953                        8 stk.

1954                        2 stk.