Lørdag ble det avholdt Øl- og Pølsefestival samt Romeriksmesterskap i hjemmebrygging på Blaker Skanse. Det var stappfullt hus, fantastisk stemning og mange ølglade mennesker på Blaker Skanse hele ettermiddagen og kvelden.
Festivalen ble innledet med «innføring i ølbrygging» ved Knut-Erik Abrahamsen, etterfulgt av Tom Alfred Øimo som kurset om det norske gjæret «kveik». Kursene ble avsluttet av Camilla Rosenberg Andersen (avbildet over), fra Rosenberg Spiseforretning, som engasjerte publikum om hvordan man enkelt kan lage pølser.
– Jeg tror publikum virket veldig godt fornøyd med kursene, det store utvalget av lokale brygg og at vi også hadde lokalreist mat. Det er virkelig gøy at vi har så mye bra lokal kompetanse, leverandører av kvalitetsmat og godt drikke sier Rita Nyborg, fra Blaker Skanses Selskapslokaler.
Odd Arne Hansen var en av gjestene på Blaker Skanse og han var strålende fornøyd med arrangementet.
– Dette var topp, masse godt øl og helt fantastiske pølser, og flinke unggutter som spilte musikk for godt voksne folk, moro med allsang. God gjennomføring. Terningkast 6!
En annen fornøyd gjest var Anders Jensen.
– God stemning fra jeg kom inn døren. Her var noe for både selvbryggere og folk som bare er glad i godt øl og smakfulle pølser. Flinke musikanter kom etterhvert og satte ekstra spiss på en i forveien vellykket kveld.
Historisk mester i hjemmebrygging
Parallelt med «Øl- og Pølsefestivalen» ble det avholdt historiens første offisielle «Romeriksmesterskap i hjemmebrygging».
De første dommerne møtte på Skansen kl.13:00 sammen med sjefsdommer Gustav Foseid, seniordommer fra Norbrygg og mannen bak boka «Håndbok i ølbrygging». Foseid la frem kjøreregler og gikk igjennom prosessen for dømmingen. 
Hovedjuryen bestod av to sertifiserte og kvalifiserte dommere fra Norbrygg; Ole Smehaug og Øyvind Winding-Stavseth. Nedre Romerike Bryggerlaug (NRBL) stilte med 4 usertifiserte, men erfarne bryggere med langt over gjennomsnittet interessert i øl; John Petter Jahr, Knut-Erik Abrahamsen, Ronny Bjørnebråten og Bård Bekkelien.
Første flight ble delt i to, lyst øl i den ene og mørk øl i den andre. En Norbrygg dommer i hver gruppe. Her ble alle ølene dømt og dommerskjema ble fylt ut. Gustav Foseid var med å dømte de 6 første bryggene for å se om alle dommerne gav noenlunde lik poengsum for hvert brygg. Stort sett var de fleste dommerne på omtrent samme poengsum, men der det ble uenigheter var det Norbrygg-dommeren som overstyrte poengsummen. Poengsum ble basert på aroma, utseende, smak, drikkbarhet. Typeriktighet er også et kriterie det ble dømt etter, selv om et øl smakte godt og var bra laget, ble det gitt en lavere poengsum da det ikke stemte iht typeriktighet.
Etter noen runder og pauser, var første flight unnagjort, og av 22 øl ble 7 sendt til finaleflight. Under finaleflighten hadde vi med to gjestedommere, Tom Øimo fra Amundsen bryggeri og Erik Karlsen Eid fra Norumbryggeriet. Dommerskjema ble benyttet som referanser for dommerne selv, og ikke fylt ut 100% da de allerede var dømt i første flight. En poengsum fra 1-6 ble gitt på alle øl, og alle poengene ble samlet opp og regnet ut. Det var svært få poeng som skilte de 3 som vant.
Jubelen gikk i taket rundt bordet der Trond Dahlsveen fra Lillestrøm satt. Han fikk tredjeplassen med en American Brown Ale.
Andreplassen gikk til Jørgen Jansson fra Sørumsand, med en Sweet Stout. Det var spesielt artig fordi Jørgen Jansson er også daglig leder for Bryggselv og er en av hovedsponsorene til konkuransen. Det ble ekstra morsomt da han skulle bort til konkurrenten Bryggeland for å få premien for andreplassen.
Førsteplassen gikk til Harald Berge fra Nittedal som hadde brygget en Münchener dunkel. Berge er en erfaren brygger som har vært en ivrig brygger de siste 10 årene. På telefon til Opplev Sørum var han tydeligvis veldig glad og stolt for å bli historiens første Romeriksmester i hjemmebrygging.
– Dette var kjempemoro. Skulle ønske jeg var på Blaker Skanse denne kvelden, hørte det var veldig bra stemning. Kjempegøy at det blir arrangert lokale mesterskap. Morsomt også at ølfestivalen også inkluderer lokalreist mat. Mange av oss bryggere som har interessen for lokale, reine og fine råvarer, forteller Harald Berge.
John Petter Jahr, leder av Nedre Romerike Bryggerlaug, ønsker svært gjerne og fortsette med å arrangere Romeriksmesterskap i Hjemmebrygging på Blaker Skanse.
– Dette gikk arrangementet gikk veldig bra. Vi kommer til å scanne alle dommerskjemaene og publisere dem på Norbrygg sine nettsider slik at alle deltagerne kan se bedømmingen av sitt eget øl.
En stor takk til Fredrik Hovland, Vegar Helgesen, Tage Lægreid Olsen og Hogne Meisingset som tok over ansvaret for underholdningen etter kåringen av Romeriksmesteren i hjemmebrygging. Det ble mye bra allsang og dansing i Trallausfestsal denne kvelden.
En stor takk til Blaker Skanses Venner, Bryggselv, Bryggeland, Rosenberg Spiseforretning, Amundsens Bryggerier, Norumbryggeriet, Fet Hjemmebryggeri og Sundbytunet for fantastisk samarbeid!