Guttorm Guttormsgaard stiller ut deler av sitt livsverk både som kunstner og som arkivar på Stenersenmuseet denne våren. Opplev Sørum tok turen og fikk gå en tur rundt i utstillingen sammen med kunstneren selv.

Det er noe helt spesielt å få lov til å gå rundt sammen med selveste Guttorm Guttormsgaard i hans kanskje viktigste utstilling noensinne. Hvert spørsmål du prøver å stille blir raskt besvart med nye spørsmål og lure smil. Guttormsgaard ønsket ikke denne fredagen og komme med noen betraktninger om sin egen utstilling. Her må man komme med egne betraktninger og tolkninger.
Utstillingen er vanskelig å beskrive med ord alene og må oppleves. Her er alt fra Guttormsgaards egne verk samt gjenstander samlet fra et langt liv. Utstillingen er ikke bare en kunstutstilling, men for undertegnede inneholder den mange historiefortellinger og en følelsesmessig reise i menneskelig natur på godt og vondt. Det er en utfordrende og overveldende utstilling som gir utrolig mange følelser og inntrykk.
Superlativene hagler i mange av landets største aviser: 
«Utstillingen på Stenersen er en begivenhet som fortjener å gås mann av huse for.» Torgeir Rebolledo Pedersen med nydelig essay om KJENT UKJENT i onsdagens utgave av Klassekampen: «Hans kunstnerskap tar ikke bare utenforskap inn, det tar også nedenifra skap opp. Hans estetikk impliserer i høyeste grad en etikk. Han viser oss at fangekunst er frihetskunst.»
Oda Bhar skriver i siste utgave av Morgenbladet om en «spektakulær og mangfoldig» utstilling: «Jeg kan ikke huske sist jeg kjente en slik glede og oppdagerlyst i møte med en utstilling som på Stenersenmuseets Kjent ukjent.»
Arve Rød skriver veldig bra om KJENT UKJENT i Dagbladet:
«UTSTILLINGEN ER et skattkammer, og en panoramautsikt over både et livsprosjekt og et verdensbilde. […] «Kjent ukjent» er først og fremst en invitasjon til selv å bruke øynene og egen vurderingsevne, og ikke minst vekke til live en interesse for det ikke umiddelbart opplagte i verden, slik det eksisterer både i det synlige og usynlige. Og sett for all del av noen timer – du vil garantert trenge tida.»
Simen Joachim Helsvig anmelder KJENT UKJENT for kunstkritikk:
«Tross Stenersenmuseets tapre forsøk på holde styr på materialet, er presset fra arkivet så stort at det vrenger det retrospektive utstillingsformatet fra innsiden ut. Kjent ukjent reiser dermed mange interessante spørsmål om hvordan man skal forstå et kunstnerskap. Når man forlater museet er verden et litt rikere og litt mer forvirrende sted.»
Vi i Sørum burde være utrolig stolte, takknemlige og ydmyke for at denne samlingen er lagret på Blaker gamle Meieri. Opplev Sørums håp er at politikerne ser verdien av denne utrolige samlingen og at den forblir i Blaker og Sørum.
Selv om man ikke er kunstinteressert er det vel verdt å ta turen og bare la inntrykkene komme. For undertegnede var besøket en stor opplevelse. Utstillingen vil stå fram til 21. juni.
Tusen takk Guttorm!