Denne uken har 260 elever fra 4. trinn i alle Sørum-skolene pluss elever fra Skåningsrud vært på Vølneberg gamle skole. Der har de deltatt på Gammeldags Skole. Tilbudet er arrangert av Den kulturelle skolesekken (DKS) i Sørum kommune i samarbeid med Blaker og Sørum Historielag og Vevringen Vølneberg. Det er Historielaget og Vevringen som legger opp det faglige og stiller med rundt 25 frivillige. Berit Bagøien Moe, koordinator for Den kulturelle Skolesekken, skryter hemningsløst av innsatsen fra de frivillige. 

– Det er rett og slett imponerende innsats av de frivillige involvert i dette prosjektet. Ikke bare gjør de en glimrende jobb under selve gjennomføringen, men det er også veldig mange timer med forhåndsarbeid som skal til. Kommunen betaler kun for materialene som brukes og leie av hest. De frivillige gjør en uvurdelig jobb for alle barna som har stor glede av å lære om hvordan skolen var i gamle dager.

Det er siste året Sørum kulturskole er med å arrangerer Gammeldags skole. Grunnen er at i Sørum kommune er Den kulturelle skolesekken (DKS) undelagt Sørum kulturskole, men i Lillestrøm kommune blir DKS flyttet innunder kultur. Ann-Kristin Rifseim, rektor for Sørum kulturskole, er litt trist men tar av seg hatten for de frivillige i historielaget og vevringen.

– Det er trist at denne biten av jobben min blir borte nå som DKS flyttes fra skole til kultur. Jeg vet at den nye kommunen i disse dager utreder og planlegger hva man skal videreføre og hva man skal gjøre annerledes. Jeg har stor tro på at det blir arrangert Gammeldags skole på Vølneberg i Lillestrøm kommune også. All ære til de frivillige som har stått på i de siste 18 årene for at elevene i Sørum får lært om gamledager på en fantastisk måte.