Guttorm Guttormsgaard er en spesiell mann. Opplev Sørum ble invitert inn i hans verden, en regntung torsdag ettermiddag, i forbindelse med utstillingen «z(oo)m +- boka i bevegelse (plusspluss)»  som åpnes i juni på Blaker Gamle Meieri. 
 
Utstillingen går over tre helger, inkludert åpningshelgen av Festspillene på Blaker Skanse. Datoene er 1. og 2., 8. og 9., 15. og 16. juni. Åpningstidene er kl 12:00 – 16:00.
– Vi er veldig glade for at Guttormsgaard holder åpent samme helgen som åpningshelgen til Festspillene på Blaker Skanse . Opplevelsene vil stå på rekke og rad i Blaker denne helgen, sier Jørgen Kirsebom, prosjektleder for Festspillene på Blaker Skanse.
Det er ikke lett å få et raskt inntrykk av hva Guttorm Guttormsgaard egentlig har i sitt skattekammer. Det er vel også derfor hele hans arkiv går i disse dager gjennom en omfattende registreringsprosess. Samlingen består av over 30000 diverse gjenstander samlet gjennom et langt kunstnerliv.
– Det er ikke på noen som helst måte lett og beskrive med få ord hva som finnes her, fordi det er rett og slett enormt. Det å få en guidet tur av selveste Guttorm Guttormsgaard, gjennom labyrintaktige Gamle Blaker Meieri, fra utstillingslokalene til arbeidsrom på arbeidsrom, lagerrom, arkiver, kjeller og flere utstillingslokaler til andre ubeskrivelige rom var rett og slett en fenomenal opplevelse, ifølge Jørgen Kirsebom.
Sommerens utstillingen har fått tittelen «z(oo)m +- boka i bevegelse (plusspluss)»  og vil hovedsakelig være til ære for «boken». På denne utstillingen lanseres arkivets unike nettside, og innleder utstillingsprosjektet «Gutenberg-galaksen ligger på Blaker» som Ellef Prestsæter har ansvaret for. På denne utstillingen vil man kunne se noen av de bøkene og gjenstandene som har vært revolusjonerende.
– Hvorfor en utstilling om bøker?
– Hadde det ikke vært for bøkene hadde vi alle vært analfabeter konstaterer Guttormsgaard.
I arkivet er det rundt 10000 bøker og av dem er det rundt 5000 som er av vesentlig historisk betydning. En av disse er boken «For Stemmen» av Vladimir Majakovskij.
– Denne boken er pekt ut som en av de viktigste bøkene i forrige århundre og er blant annet utstilt i MoMA (New York Museum of Modern Art) forteller Guttormsgaard.
Vladimir Majakovskijs Для голоса («For stemmen»)
Under åpningen lørdag den 1. juni kl 13:00 vil perfomancekunstner Annette Stav Johanssen framføre «For Stemmen».
undefined
På utstillingen vil man også kunne se Gutenberg-galaksens metrikse standardmål. I 1799 ble meteren deponert i det franske Nasjonalarkivet i Paris. Målenheten er arkivert på Blaker: 23,566 mm ved 16,25 °C.
Dette er ikke bare en utstilling om bøker, men også om hvordan bøker ble lagd. Et nitidig arbeid som sikret videreformidling av kunnskap og informasjon.
«Døderhultarn»
Guttormsgaard har hatt en livslang fasinasjon av billedhoggeren Axel Petersons «Döderhultarn» fra 1868-1925. Disse figurene er en del av «plusspluss»-seksjonen av utstillingen.
undefined
– Man kan virkelig se følelsene i figurene og her er det ingen tilfeldigheter sier Guttormsgaard.
John Baskerville
Blant de utstilte bøkene vil man også kunne se et typografisk ikon, en bibel fra 1763, trykket av John Baskerville. Baskerville er fortsatt en populær skriftstype som mange har på sine datamaskiner den dag idag.
«Lysten og Hemmeligheten» 
Bokhuset viser alle orignalbøkene fra «Lysten & Hemmeligheten». Denne boken er Guttormsgaards egen bok, som omfatter noen av bøkene i hans egen samling.
Lansering av ny nettside
Guttormsgaards nye nettside, www.guttormsgaardsarkiv.no, lar deg zoome inn for å gjøre detaljstudier, eller ut for å overskue en hel gruppe gjenstander. Fra alle fjellovergangene på et brett til registreringsnummeret på bilen som nærmer seg toppen. Utstillingen trekker zoomingen ut i det fysiske rommet, der den skaper nye utvekslinger mellom gjenstander, reproduksjoner.
Constant fra Document 13 til Blaker
Den Brüssel-baserte kunstnergruppen Constant (sist sett på Documenta 13) bidrar til Gutenberg-galaksen ligger på Blaker ved å utvikle digitale tilnærminger til Guttormsgaards arkiv. z(oo)m + – boka i bevegelse presenterer de første resultatene av dette samarbeidet.
Under Festspillene på Blaker Skanse vil det også være utstillinger og åpne verksteder på Blaker Skanse.
Inngang: Gratis
Åpningstid: 12:00-16:00
Datoer: 1. og 2., 8. og 9., 15. og 16. juni