KONSERTENE PÅ BLAKER SKANSE 2013-2021

Av Jørgen Kirsebom | Opplev Sørum

Siden 2013 har det vært arrangert konserter på Blaker Skanse. Opplev Sørum fortsetter tradisjonen med nye Blaker Skanse Musikkfestival, kjent som «Blakerfest». Festivalen holder til på historisk grunn på Blaker Skanse.

Besøk Blakerfest

Siden 2013 har veldig mange deltatt i å arrangere konserter på den ærverdige festningen. Takk til alle som har gjort dette mulig, frivillige, sponsorer, artister, leverandører og ikke minst publikum.

BLAKERFEST 2021: Bildene over er fra Blakerfest 2021 som gikk av stabelen 27. august 2021. Grunnet pandemien hadde vi ikke lov til å ta imot flere enn 200 publikummere. Festivalen ble en suksess og vi jobber nå med Blakerfest 2022 (Foto: Ketil Martinsen).

Håper du tar deg tid til en liten historisk reise i de gode opplevelsene vi har hatt på Skansen. Kanskje bildene vekker noen gode minner og noe å glede seg til.

Sommerfest på Blaker Skanse 2014 – «Det er så deilig å leve», sa Thorkil Aschehoug fra Fetsund til meg, og så kastet han krykkene og danset. Et uforglemmelig øyeblikk, og jeg satt igjen med en lykkefølelse. Det er herlig for en arrangør å skape en stemning der folk ser så glade ut. Det har alltid vært publikummet som har vært den største motivasjonen for konsertene på skansen. Takk Thorkil for en motiverende og inspirende kommentar som ikke glemmes.

Sommerfest på Blaker Skanse 2015: En fantastisk følelse da Åge & Sambandet gjestet skansen. Det løsnet litt for oss med denne konserten. Drøye 1500 mennesker tok turen til festningen. Det var Romeriksspillene som var arrangører og undertegnede var prosjektleder.

Sommerfest på Blaker Skanse 2016: Da Hellbillies spilte låta «Den finast eg veit» er et av mine aller største høydepunkt. Arrangementet ble utsolgt. Tross regn, kaos i køene til både toaletter og ølkraner, ble det allsang, latter og veldig god stemning. Har du noen gode minner fra konsertene på Skansen?

Sommerfest på Blaker Skanse 2017: Det er herlig å se folk koser seg. Jeg opplevde min aller første konsert i Skedsmohallen i 1985. Da var det mannen til høyre i bildet, Trond Hammeren, som dro meg med på Accept konsert. Drømmen om å arrangere konserter startet nok å spire allerede da.

TRALLAUS 2018 – Herlig å se unge og voksne som koser seg vilt. Dette året startet vi opp med et nytt konsept på Blaker Skanse. En musikkfestival med navn Trallaus. Vi var en liten gjeng med store planer og store visjoner. Vi hadde alle en klippefast tro på en stor musikkfestival på den ærverdige festningen.

2019 TRALLAUS – Min familie har nok vært på nesten alle konsertene jeg har vært med på å arrangere. Det er herlig å se at de man er glad i har det gøy. Uten støtte fra de nærmeste er det vanskelig å legge ned så mye tid i å arrangere en festival. Her er det min herlige, vakre og sprudlende lillesøster, Pia, som storkoser seg flankert av venninnene Thea og Susanne.

Festspillene på Blaker Skanse 2013: VALKYRIEN ALLSTARS var det aller første bandet som spilte på utendørsscenen. Dette var en samarbeidsprosjekt med gamle Sørum kommune. Vi hadde stor tro på skansen som konsertarena.

Festspillene på Blaker Skanse 2013: Trond Granlund var en av mange artister som var på scenen.

Festspillene på Blaker Skanse 2013: Vi hadde planlagt en hel uke med Skansespill, opera, visesang, konserter for små og store. Alt fra klassisk til «heavy metal». Tanken var at vi ville gjøre noe med og for alle. Vi kjørte artistene fra backstage til scenen med de fantastiske bilene til Eight Amcars Club. Her er det Vamp som nettopp hadde ankommet skansen.

Festspillene på Blaker Skanse 2013: Øyvind Staveland i Vamp leverte i bokstavelig talt i bøtter og spann, for det pøste ned.

Festspillene på Blaker Skanse 2013: Den suverene gitaristen Roar Vangen briljerte med flere opptredener. 

2013 – «ROCK IN THE FORTRESS»: Det var duket for hard rock inne i Trallaus-festsal. Vi inviterte hele fire band som skulle få dele inngangspengene. Mr Rossi, Mercury Moon, Axel and his Stormtroopers og Lady Starstruck. Det ble ikke mye inngangspenger å dele da bare 18 publikummere møtte opp. Men de som kom hadde det helt fantastisk, for artistene leverte og ga oss heldige et kjempeshow. Her er det Lone Grefsrud, frontfigur i Lady Starstruck, som synger som Ronnie James Dio.

MERCURY MOON: Gutta i bandet Mercury Moon hadde tatt turen fra Kongsberg til Blaker Skanse denne kvelden. 

Sommerfest 2014 – DI DERRE: Sommeren 2014 skrinla vi festspill-ideen og arrangerte konserter på to forskjellige dager. Den ene dagen hadde vi booket Di Derre. Det var artig at tidligere kultursjef i Sørum, Erik Vea, kom opp på scenen og sang låta «Er det noen som husker Erik Vea?» sammen med Jo Nesbø og resten av bandet.

Sommerfest 2014: Di Derre hadde med seg Unni Wilhelmsen på gitar.

Sommerfest 2014: The Real Mojo avsluttet sommernatten med en Pink Floyd Tribute.

Sommerfest 2014 – TOMMY ALLSUP: En musikkhistorisk legende besøkte Skansen denne sommeren også. Tommy Allsup var mannen som slo mynt med Ritchie Valens i 1959 og tapte. Allsup måtte ta bussen mens Ritchie Valens fikk ta flyet som senere styrtet. Den 3. februar 1959 har blitt kjent som «the day the music died». I juli 2013 stod Allsup på scenen på skansen. Det ble en minnerik musikkhistorisk kveld.

Sommerfest 2014 – ROCKFOLKET: Den andre konsertdagen prøvde vi oss på rockabilly. Det var rett og slett en herlig og oppfriskende opplevelse å få besøk av de gale gutta i Rockfolket.

Sommerfest 2014: En annen legende som var på scenen denne kvelden var Billy Burnette. Blant annet kjent fra Fleetwood Mac.

Sommerfest 2015 – Skjalg Raaen og resten av Sambandet leverte et forrykende show. Det ble en eventyrlig drømmekveld.

Sommerfest på Blaker Skanse 2015: «Den er din dag i dag, herregud for en herlig dag» og denne dagen ble virkelig det.

Sommerfest på Blaker Skanse 2015: Et øyeblikk som jeg alltid kommer til å huske var da Åge sang «Myttji lys å myttji varme. Tru å håp det kan du få med. Mange tåra, tunge stunde, e æ redd førr at det bli..» Det har det jo blitt.

Sommerfest på Blaker Skanse 2016: Gitarist og Blakergutt, Rino Puente, i kjent stil.

Sommerfest på Blaker Skanse 2016: Arnstein Krogstad og resten av bandet Ponderosa fikk folk i fantastisk stemning.

Sommerfest på Blaker Skanse 2016: Per-Erik Ingjer, vokalisten i Ponderosa, la tempoet for kvelden og leverte over alle forventninger.

Sommerfest på Blaker Skanse 2016: En annen lokal artist som leverte og skapte fantastisk stemning denne sommeren var Anders Bjørnvold

Sommerfest på Blaker Skanse 2016: Gitaristkunstner Lars Håvard Haugen i Hellbilies briljerte på scenen.

Sommerfest på Blaker Skanse 2016: Det var smekkfullt og utsolgt. Kaos i baren og på doene. Vi hadde drømt om 2000 publikummere, men visste ikke helt hva det ville si i praksis.

Sommerfest på Blaker Skanse 2016: Hvor var du da Hellbillies kom til skansen? Fantastisk følelse å se folkehavet …

Sommerfest på Blaker Skanse 2016: … og alle de glade menneskene. Mannen til høyre i bildet, Tom Bogstad, stod selv på scenen på skansen i 2018. Han kommer tilbake med bandet «Voice» til Blakerfest 2021.

Sommerfest 2016: Trang Fødsel var headliner på dag nummer to og leverte et herlig show. På dagen var det rekordmengder med nedbør og vi fikk virkelig testet grunnforholdene på skansen som klarte seg overraskende bra.

Sommerfest 2017 – STATSMINISTER BESØK: Etter at alle kjøreplanene var ferdig en uke før festivalen, var jeg litt stresset for det er mange ting å huske på. Det var spådd forferdelig vær. Staut og CC Cowboys skulle spille på fredag og vi hadde mange artister som kom på lørdagen. Jeg tenkte det kunne bli grisete på skansen den dagen. Akkurat da ringte en entusiastisk ordfører til meg og sa «gjett hvem som kommer til skansen på lørdag». «Erna», svarte jeg sarkastisk. «Ja, hvordan visste du det?», svarte ordføreren. Tipper at jeg stønnet i fortvilelse, samtidig som jeg prøvde å være positiv. Jeg så for meg hvordan skansen ville se ut dagen derpå, etter at 1500-2000 publikummere hadde festet der i øs pøs regnvær. Det var ikke akkurat statsministerbesøk og et medfølgende pressekorps jeg hadde drømt om. Stressnivået gikk i været! Kjøreplanene ble omgjort og vi fikk skviset inn et statsministerbesøk.

Sommerfesten 2017: CC COWBOYS stod på scenen og vi fikk bekreftet hvorfor de er en av de aller største artistene i Norge. 

Sommerfest 2017 – STAUT: Av alle artistene vi har hatt besøk av på skansen, vil vi nok huske Staut som ett av de aller aller hyggeligste. Fantastisk hyggelig gjeng som leverte over alle forventinger. 

Sommerfesten 2017 – BACKSTAGE: Det var også usedvanlig hyggelig stemning også bak scenen. Den skal Evelyn, Tove og alle de andre fantastiske frivillige som jobbet backstage ha æren for. Bandene Staut og Måndag så ut til å stortrives på skansen.

Valdres-bandet Måndag varmet opp publikum for Staut og CC Cowboys. 

Sommerfesten 2017 – SPLITTER PINE er suverene til å engasjere publikum og flere sang seg hese på slagere etter slagere

Sommerfesten 2017 – SPLITTER PINE avsluttet denne kvelden til stormende jubel og allsang. Vi kan røpe at Splitter Pine er ett av bandene som kommer til Blakerfest 2021.

Sommerfest 2017 – SARI SCHORR & THE ENGINE ROOM stod på plakaten. Noe av det hyggeligste på skansen er å gi noe tilbake til artistene. Her blir hele bandet med på en guidet omvisning på Blaker Skanse.

Sommerfesten 2017 – SARI SCHORR er en dame med en scenepersonlighet og en stemme som trollbandt publikum.

Sommerfesten 2017: Axel Arnesen briljerer med nydelige gitarsoloer.

Sommerfesten 2017: Fett Nok leverte fett blues.

Sommerfesten 2017: Toralf Heggelund leverte varene med fantastiske gitarsoloer i ekte Stevie Ray Vaughan stil.

Trallaus 2018 – NEON VOKAL åpnet et nytt festivalkonsept som vi satset mye på skulle bli den største festivalen i området vårt. Vi satset stort med en tre-dagers festival. Denne kvelden spilte Neon Vokal, Grenseland, Dance with a Stranger og Chris Thompson. Neon vokal var rett og slett imponerende bra og de koret flere av de de andre artistene som spilte denne kvelden.

Trallaus 2018 – Legenden CHRIS THOMPSON, blant annet kjent fra Manfred Mann’s Earth Band, leverte på Skansen.

Trallaus 2018: Utrolig hyggelig å få besøk av Frode Alnæs og Dance with a Stranger. 

Trallaus 2018: Øivind Elgenes, vokalisten i Dance with a Stranger, har en av Norges beste stemmer.

Trallaus 2018 – STAGE DOLLS stod på plakaten denne kvelden sammen med Dugg, Return og Splitter Pine.

Trallaus 2018 – DUGG er et av mine norske favorittband. At de ikke er superkjente er bare underlig. De er et av bandene som kommer tilbake til Blaker Skanse og Blakerfest 2021.

Trallaus 2018 – STAGE DOLLS og Torstein Flakne leverte alt og litt til på scenen.

Trallaus 2018: Knut Erik Østgård og Return fikk publikum med på allsang med alle sine kjente rockeballader.

Trallaus 2018 – SPLITTER PINE avsluttet denne kvelden med norsk rock og allsang.

Trallaus 2018 – På dag 3 var det duket for en kveld med hard rock på skansen. De lokale ville gutta i WILDNITE åpnet dagen med sitt ville show. Denne kvelden stod også Coverman, Ammunition og TNT på plakaten.

Trallaus 2018 – Åge Sten Nilsen og hans Ammunition lagde et forrykende show.

Trallaus 2018 – TNT leverte på skansen. Utrolig hyggelig å få besøk av disse hardrockerne. Dette var jo helter fra min ungdom og da var det jo ekstra stas å få henge med dem backstage etter konserten.

Trallaus 2018 – Det var herlig å høre gamle og gode TNT sin eksplosive musikk på skansen med sin nye vokalist Baol Bardot Bulsara.

Trallaus 2018 – Diesel Dahl briljerte bak trommesettet i TNT.

Trallaus 2019 – Coverman og Jørgen «Rockepelle» Bergersen rocket publikum til langt på natt.

Trallaus 2019 – Dette året ble festivalen arrangert over to dager. Sørums tidligere ordfører, entusiastiske Are Tomasgard, dokumenterer et minneverdig øyeblikk.

Trallaus 2019: En historisk lineup var på plass skansen. Dette året ble åpnet av det norske bandet Aber.

Trallaus 2019 – Lokale FLATELINE FEEDBACK var først ut på scenen dag nummer to. De ble etterfulgt av Cash Commitment, Slade, Jace Everett og Amund Maarud & Lucky Lips.

Trallaus 2019 – CHRIS MEDINA gjorde en kjempejobb på scenen.

Trallaus 2019 – ALPHAVILLE var headlinere den ene kvelden. Legendene som stod bak en av de største hittene som har vært laget noensinne, «Forever Young». De andre på plakaten denne kvelden var Chris Medina, Aber og POPHeads.

Trallaus 2019: Cash Commitments skapte god stemning.

Trallaus 2019: Espen Hagen og bandet POPHeads avsluttet kvelden med allsang, hits og trampeklapp.

Trallaus 2019 – Britiske SLADE stod på scenen denne lørdagen. En utrolig hyggelige og sjarmerende gjeng. En av de første albumene jeg kjøpte meg som tenåring var et Slade album. Da var det ekstra hyggelig å få guide rockelegendene og heltene fra barndommen rundt på vollene på Blaker Skanse.

Trallaus 2019: Slade ble tatt godt imot av et jublende publikum.

Trallaus 2019 – SLADE leverte den ene slageren etter den andre til stormende jubel og trampeklapp.

Trallaus 2019 – Jace Everett og Amund Maarud lagde et kjempeshow.