Naturopplevelser i November

av Jørgen Kirsebom

Selv når de fleste trekkfuglene har reist sydover er det fortsatt mye liv i skog og mark. Noen ganger får man noen helt spesielle og sjeldne opplevelser.

Havørn

Jeg har sett havørn i Sørum noen få ganger tidligere, men jeg har aldri opplevd at den flyr rett over tretoppene bare 50 meter fra meg.

Havørnen er Nord-Europas største hekkende rovfugl og den fjerde største av verdens ørner. De ha et vingespenn på opptil 244 cm. Når man får de på relativt nært hold så ser de rett og slett enorme ut.

De TRE bukkene bruse – Den største

Jeg gikk oppover jordet akkurat da himmelen ble rosa og tenkte «det hadde vært kult om det kom noen rådyr over jordekanten akkurat nå» … ikke mere enn noen få minutter senere skjedde akkurat det.

Rådyrbukkene mister geviret sitt på høsten og etter brunsten. Gammelt gevir felles og nytt skal vokse frem til neste år. Jeg har møtt denne bukken mange ganger. Rett etter bukken kom også geita og killingen.

Jeg stod ikke mange metrene fra dem. Virket som de hørte klikkingen fra kamera, men de klarte ikke å finne ut hvor lyden kom fra.

Mink

Denne krabaten er et ganske så sjeldent syn. Kanskje mest fordi den er menneskesky og ikke fordi det er få av den. Dessverre ønsker vi ikke denne i vår natur. Minken har sitt naturlige utbredelsesområde i Nord-Amerika, men har blitt introdusert i Europa for pelsdyrsoppdrett.

Minken er idag etablert over store deler av Europa. I Norge over nesten hele landet. Dette er et resultat både av rømt oppdrettsmink siden 1930 og av at dyrevernaktivister i en periode slapp ut mink fra oppdrettsanlegg. Mink har sterk negativ effekt på norsk natur, og i Fremmedartslista 2018 er den plassert i kategorien svært høy risiko. (kilde: Wikipedia).

Musvåk

En enslig musvåk sitter igjen langs elva. De fleste musvåkene er trekkfugler og de Skandinaviske musvåkene samles i sydsverige i store flokker, typisk i midten av oktober, før de setter kursen for nord-afrika for overvintring. Noen få individer overvintrer i Norge. Litt overraskende å møte en musvåk så sent i november her i Sørum.

De tre bukkene bruse – den mellomstore

Denne bukken og jeg har møttes mange ganger. Geviret har fire tagger og han er nok en 2 år gammel bukk.

Varsler

Dette er en varsler. Varsleren lever som rovfugl og tar byttedyra på marka. Firfisler, smågnagerer og store insekt er de viktigste byttedyra. Fuglen sitter oppe i et tre og speider etter bytte.

Rådyr med dårlig mage

Denne killingen ser frisk ut, men sliter en del med magen. Moren hans så veldig tynn og mager ut og de hadde begge skikkelig magetrøbbel. Det at rådyrene  får magetrøbbel er ganske vanlig. Når de blir eldre, og tennene blir dårlige, klarer de ikke å fordøye maten ordentlig. Andre ganger kan diare være forårsaket av endring i kostholdet, noe som ofte skjer med sesongskifte. Andre ganger kan det være forårsaktet av parasitter eller at de har spist noe de ikke har tålt. Viltnemda forteller at de får inn for mange rapporter om rådyr med magetrøbbel. Du trenger ikke si ifra til viltnemda så framt dyret ikke lagt seg ned og ikke orker eller klarer å stå på beina.

De tre bukkene bruse – Rufs

Den siste bukken er litt over ett år gammel og var veldig rufsete i pelsen ifjor vinter. De som har fulgt bildeseriene våre kjenner kanskje igjen «Rufs». Han så ut som han var veldig plaget av hjortelus i forrige vinter. Nå har han blitt en staselig bukk.