Noen kilometer nedenfor Bingsfoss renner Rømua ut, ei bortgjemt sideelv til Glomma. Er du på jakt etter ei koselig padleelv med mye natur og lite folk, er dette stedet å besøke. Dessuten har den vesle elva spennende historie å by på. Rømua har noen av norgeshistoriens verste leirskred på samvittigheten, og ved utløpet er landets eldste båt funnet. Fisk er det her òg. 
Å følge Rømua fra kildene til utløpet i Glomma er nesten umulig, både i terrenget og på kartet. Elva starter som noen tynne bekkedrag langt inne i Eidsvoll kommune. Derfra snirkler den seg gjennom skogsområdene sørover mot kulturlandskapet ved Nordkisa og Algarheim.
Nedenfor Kauserud mølle ligger et av Romerikes mest bortgjemte fossefall. Holtfossen har et samlet fall på hele 14 meter, riktignok ikke som fritt fall. Kulpen nedenfor var en populær badeplass for noen tiår siden, men i dag er den ikke så lett tilgjengelig. Skog og kratt vokser tett langs elvebredden. Bakser du deg ned dit, finner du en sjelden jungelstemning. Or, pil og selje står på skrått geledd, og greinene flettes i hverandre over elva. En tunell av grønt løv. Sola kaster et skjevt blikk på vannet og tegner en mosaikk av lys og reflekser. Det er ikke mange spor å se etter fiskere, ingen stier eller tråkk overhodet, bare stokker på kryss og tvers etter bever som har gjort «ugagn». Også rådyr, elg, grevling og hare er det en god del av, og i de seinere årene har hjorten slått seg til her.
Mjønerudfossen er elvas rasteplass nummer én, enten du kommer i kano eller til fots. Det går turstier hit både fra Norum og Vølner på østsiden. Ta med niste, kaffekjele og fiskestang! Her gjør elva en sving over blanke svaberg, og nedenfor fossen er det en lagune der fisken vaker på varme forsommerdager. Langt nord i Rømua, på hemmelige steder der ingen ferdes, lurer det lubne ørreter i kulpene. Du får finne dem selv. I det gyllenbrune vannet ved Mjønerud, og lenger nede i elva, er det stort sett mort, flire, brasme og vederbuk som biter på kroken. Gjedde og abbor kan du også få. Høst og vinter kan det være bra med lake, særlig lenger nede i elva, og på våren er sjansen for å få stor gjørs absolutt til stede. Lakefisket i Rømua var sagnomsust i tidligere tider. Folk fikk så mye at hest og kjerre måtte til for å få fangsten velberget hjem.
Nedover fra Mjønerud er Rømua en liten, gråbrun flod omgitt av beitemark og skog. Holsbekken kommer inn fra vest litt nord for Lørenfallet. Her skjedde Romerikes verste skredulykke den 15. april 1768. Da Skeagårdene raste ut i Holsbekken og videre ut i Rømua, mistet 16 mennesker livet. Lørenfallet er et minne om et annet voldsomt leirskred, som gikk i 1794, men da gikk ingen liv tapt.
Fra Lørenfallet til Nord-Hammeren, ved utløpet i Glomma, er det strake veien, bokstavelig talt. Elva renner som en bred kanal gjennom jordbruksland og tett skog. Fra landsiden er elva vanskelig tilgjengelig, men med kano eller kajakk har du flotte turmuligheter.
Rømua er rundt tre mil lang, men det er bare de nederste sju–åtte kilometerne som er egnet for padling. Fra utløpet i Glomma til Mjønerudfossen er det flatt vann og fine padleforhold. Er det mye vann i elva, er ikke Mjønerudfossen noe hinder, men ellers må du bære forbi om du vil videre oppover. Nord for Mjønerud er det også lettpadlet et stykke, men etter hvert blir det vanskelige forhold med mange trestammer over elva. Ved Nord-Hammeren, der elva renner ut i Glomma, og ved Lørenfallet er det lett å sette ut kanoen. Fra enden av Elvevegen, et par hundre meter nord for brua ved Lørenfallet, går et tråkk ned til ei flytebrygge. Både der og under selve brua kommer du lett ned til vannet.
Teksten og bildene i denne artikklen er hentet fra boka «Øyeren – og elvene» av Øystein Søbye og Sverre Solberg. Dette er en bok som bør finnes i alle bokhyller på Romerike. Og spesielt i de bokhyllene som eies av folk som er glad i naturopplevelser. Boka kan kjøpes i de fleste bokhandlere.
Øystein Søbye (t.v.) og Sverre Solberg (t.h.) holder gjerne fordrag om Øyeren og elvene, ta kontakt på post@norsknatur.no.
Mer informasjon om Øyeren og Romeriksnaturen finner du på: norsknatur.wordpress.com.
Tekst og bilder er publisert på Opplev Sørum med tillatelse fra forfatterene.
Alle foto: Øystein Søbye