Stien nedover fra Bingsfossen er verdt en tur også nå på vinterstid. Verden er kledd i svart-hvitt. På kalde dager kan frostrøyken fryse til rim på trærne langs elva og skape trolske stemninger. Går du langt nok, vil du få øye på de gamle lensekarene ved Bingen lenser.

Et par kilometer sør for Bingsfossen ligger Lushammeren, en velkjent plass for lakefiske. Lenger sør ligger Gytilen, området ved de gamle lensekarene. Som navnet tilsier, er dette et gyteområde, nærmere bestemt lakens viktigste gyteplass i denne delen av Glomma. Skal du dit, trenger du enten båt eller sikker is, men isforholdene har blitt skumle etter utbygginga av fossen. Istjukkelsen skifter raskt og kan variere fra 30 cm stålis ved bredden til sprøtt «flatbrød» noen meter utenfor. De færreste våger seg utpå isen i dag. Heldigvis.

Det tradisjonelle lakefisket ved Gytilen var berømt. Folk kom i hopetall til Guttersrud stasjon og gikk utover på elveisen. Det var svart av folk. Fiskerne kunne fylle striesekker med den velsmakende ferskvannstorsken. Fetværing og legendarisk lakefisker Olaf Lund dro iblant båten utover den nyfrosne elva helt til det braket i isen, da gjaldt det å hoppe oppi!

Øystein Søbye (t.v.) og Sverre Solberg (t.h.) holder gjerne fordrag om Øyeren og elvene, ta kontakt på post@norsknatur.no.

Mer informasjon om Øyeren og Romeriksnaturen finner du på: norsknatur.wordpress.com.

Tekst og bilder er publisert på Opplev Sørum med tillatelse fra forfatterene.