Bildetekst: Glomma flyter mot Fetsund og Øyeren. (Foto: Bjørn Rehoff Larsen)

«Kjenner du ei elv? Gå dit. Gå dit en vårmorgen, en sommerkveld, en høstdag. Kast en stein i vannet. Ringene blir borte. Elva er den samme, men aldri helt den samme likevel. Sånn er det med deg også. Du er deg, men ikke helt den samme som i går, som i fjor. Tidens elv, sier vi. Noen forbanner den, men det er lite vi kan gjøre.

Øyeren er ei elv, den også. «Ælva», sa folk. Du ser det bare ikke så godt. Vannet strømmer, tiden går. Øyeren er en kulp i ei elv, sier noen. Kulper er fine. Der er det fisk, og der er det stille.

Du kan tenke at tiden står stille her. En hvilepause er det i hvert fall. Og du kan ta en hvilepause, du òg. Sette deg ned ved vannet. Se på speilbildet av deg sjøl og av skyene som driver forbi. Tenke over litt av hvert.» (Utdrag fra boka).

Foredrag om Øyeren og Elvene

Bildetekst: Lenseminneforeningens leder Berit Leikhammer ønsket kveldens foredragsholdere Øystein Søbye (t.v.) og Sverre Solberg velkommen. (Foto: Jørgen Kirsebom)

Rundt 50 medlemmer og andre interesserte fant veien til Festiviteten på Sørumsand en regntung novemberkveld. Lenseminneforeningen hadde invitert Øystein Søbye og Sverre Solberg til å presentere sin nyeste praktbok «Øyeren og elvene». Gjennom bilder og tekst ble vi tatt med ut på Øyeren og langs Glommas varierte natur med dyr, fisker, summende insekter, fargerike fugler, og vann i alle nyanser av blått. Veit vi egentlig hvor vakkert det er rett utafor stuedøra vår?

Øystein kunne fortelle at han hadde ligget utallige timer ute på vannet for å fotografere bever’n.

Det ble det mange fine bilder av, og noen ekstra godbiter som f.eks. ei overmodig ørn idet den tar sikte på å slå kloa i svømmende bever. Sverre fortalte om den spesielle opplevelsen det var å padle kopien av Sørumbåten, eller «stokkebåten», mellom lensekarene ved Bingen lenser.

Bildetekst: Praten gikk lystig rundt småbordene, fra v. Svanhild og Kåre Lystad fra Tangen i Sørum, Per Emil Berg, Bent Amundsen og Guri Ringstad fra Fetsund. (Foto: Jørgen Kirsebom)

Det ble solgt signerte bøker, og mange sikret seg boka som årets julegave. Tradisjonen tro for Lenseminneforeningens «Teten»-kvelder var det kaffe, kringle med utlodning av hyggelige gevinster.

Lenseminneforeningen hadde invitert Sørum Kunstforening som sine spesielle gjester denne kvelden.

Lillen Berg fra Sørum kunstforening

Bildetekst: Poet og maler Lillen Berg takket for en flott kveld på vegne av Sørum Kunstforening. (Foto: Jørgen Kirsebom)

Berit Leikhammer