Sørum kirke stiger rett ut av sagahistorien. Erling Skakke går til ottesang der natt til 1. november 1166 . Samtidig angripes mennene hans nede på Bingen gård. Den natten endrer Sørum kirke norgeshistorien. 
Jubileumsboken om Sørum kirke begynner med nettopp dette. Videre tar den leseren med gjennom pest og reformasjon, krig og fred, tukt og frelse gjennom 850 år. 
-Gjennom hele middelalderen er det sentrale maktpersoner som har Sørum som sin egen gårdskirke, samtidig som den fungerer som fylkeskirke for et stort område. Kirken gir oss et dramatisk nærbilde av historien, forteller religionshistoriker og forfatter av boken Øystein Morten.
Boken har også støtteartikler av lokale skribenter, fotografier og en liten tegneserie om to slagferdige kirkerotter.
Det er lagt stor vekt på at boken skal være en visuelle opplevelse. Anders Henriksen og Sigmund Woie Aarhaug har vært bokprosjektets fotografer og billedredaktører.
– Vi har arbeidet med dette prosjektet i flere år, og har blitt godt kjent med kirkens liv og historie. Det har vært inspirerende å jobbe med Sørum kirke, både som et historisk sted og et levende sted, sier Anders Henriksen. 
– De nye bildene og det historiske bildematerialet er blitt en vesentlig del av helheten i en vakker og viktig bok, sier Sigmund Woie Aarhaug.
Boken kan kjøpes på bokhandelen på Sørumsand, Kirkekontoret eller Hildes Gårdsbutikk.